Ervaringsdeskundig 
 
Advies

Ik ben Mirnou Baeten, een jonge vrouw met veel ambities

Een van mijn ambities is om een eigen onderneming te hebben waarmee ik mijn doel(en) nastreef. Mijn doel is om de inclusie van mensen met een beperking te bevorderen. 

Ik werd geboren in 1991 als een ‘gezonde’ baby. Mijn ontwikkeling ging snel en ik was heel alert op alles wat er om mij heen gebeurde. Ik rolde mijzelf snel om. Toen het moment kwam dat ik zou moeten gaan kruipen werd mijn spierziekte meer zichtbaar. Ik zakte steeds door mijn armen. ‘Ze zal wel even een tussenpauze nemen’ kreeg mijn moeder op het consultatiebureau te horen. Een tussenpauze past nu niet bij mij en was destijds ook een verkeerde inschatting. Omdat de ontwikkeling lichamelijk stagneerde is verder onderzoek gestart. Uit een spier-bioptie is gebleken dat ik SMA type 2 heb. Dit is een progressieve spierziekte en houdt onder andere in dat mijn spierweefsel over mijn gehele lichaam dunner wordt (atrofie). In de praktijk betekent dit dat ik steeds minder kracht heb en daardoor inlever op functionaliteit.

Ondanks deze beperking hebben mijn ouders en ik ernaar gestreefd een zo’n ‘normaal’ mogelijk leven te leiden. Ik ging naar een reguliere basisschool bij ons in het dorp. Mijn VMBO diploma heb ik op de Mytylschool gehaald. Ik verlangde daarna weer naar het reguliere onderwijs en heb daar dan ook mijn MBO en HBO opleiding afgerond. Ik ben HBO afgestudeerd als Maatschappelijk Werkster (2014) en 2e graad docent Omgangskunde (2015).

Tijdens mijn opleiding voor Maatschappelijk Werkster ontdekte ik dat ik het leuk vind om mensen iets te leren. Ik wilde geen ‘problemen’ voor mensen oplossen maar ze leren zelf de problemen aan te pakken. Door mijn stage deed ik ervaring op in het geven van gastlessen en cursussen. Ik heb verschillende gastlessen gegeven vanuit mijn eigen ervaringsdeskundigheid. Dit werd zeer positief ontvangen. Hier is mijn idee ontstaan om doormiddel van workshops en gastlessen mijn visie om te zetten in actie.

Dit brengt mij terug naar mijn doel om de inclusie van mensen met een beperking te bevorderen. Er is nog een lange weg te gaan om tot volledige inclusie te komen. Denk hierbij aan toegankelijkheid in gebouwen en arbeidsgelegenheid. De eerste stap naar inclusie is het creëren en bevorderen van kennis en inzicht. Ik doe dit door het geven van gastlessen en workshops waarin ik mijn deelnemers een kijkje geef in mijn leven.

Om met een beperking je plekje in de maatschappij te creëren moet je van goede huizen komen. Het is niet makkelijk om de juiste zorg te vinden. Hulp nodig in jouw weg naar inclusie? Misschien is individuele begeleiding iets voor jou.

Ik wens je veel leesplezier bij het bekijken van mijn website. Hopelijk ben je daarna net zo enthousiast als mij en neem je contact op met mij om nader kennis te maken. Samen zullen we dan kijken naar de mogelijkheden!

  • IMG_3651_edited
  • IMG_3681 - kopie
  • IMG_3706 - kopie
  • IMG_3707 - kopie
  • IMG_3769 - kopie
  • IMG_3787 - kopie
  • IMG_3800 - kopie